Stråtage til moderne byggerier 

De fleste af os har en forestilling om stråtage som en ældre tagløsning, der hører sig til små gårde ude på landet. Stråtage havde også deres storhedstid i 1800-tallet, hvorefter de på grund af brandfare blev erstattet med andre tagtyper. Siden da har moderne teknologi gjort, at stråtagene ikke længere har samme brandrisiko. 

Tørre strå brænder naturligvis godt, men moderne stråtage har en membran, der minimerer risikoen, fordi det består at brandisolerende materialer. Det betyder dog ikke, at selve taget ikke kan brænde, men at hele den underliggende konstruktion og selve huset ikke bliver angrebet på samme måde af ilden. Dermed ikke sagt, at der ikke kan gå ild i et stråtag. Materialet er stadig mere udsat end en traditionel tagtype.  

Stråtaget vinder frem igen 

På trods af at lide et ry, der ikke er helt sandt længere, bliver stråtaget igen mere og mere populært. En af årsagerne er unægtelig, at stråtaget er et 100 % naturprodukt, der indgår i naturens eget økosystem – og derved passer godt til nutidens miljøfokuserede forbrugere.   

Netop naturmaterialet er dog med til at gøre, at taget kræver mere vedligeholdelse end andre tagtyper. Vedligeholdelsen skal oftest udføres af en tækkemand, der gennemgår taget. Gennemgangen er ikke altid omfattende, da det tit kan klares visuelt fra jorden. Af of til vil tækkemanden dog være nødt til at opfriske taget ved at fjerne mos, så taget atter kan tørre ordentligt, lave rygninger og kontrollere at vandet løber korrekt fra taget, så der ikke dannes riller med vandløb – og så risikoen for vand- og fugtskader ikke stiger.  

Er stråtaget energivenligt? 

Stråtaget er lavet med rigtig god isoleringsevne. Dertil er stråtaget som naturprodukt ideelt til at sikre et behageligt indeklima. Om vinteren isolerer taget, og holder på varmen, mens det sørger for køligere lokaler i årets sommermåneder. Det gør det til et behageligt sted at opholde sig. 

Stråtagets isoleringsevne afhænger dog også af, hvor godt det vedligeholdes, hvorfor besøgende fra en tækkemand er ganske uundværlige hvert 2.-3. år. 

Prisen på et stråtag er altid meget individuel, da tækkearbejdet skal udføres, så løsningen bliver harmonisk i forhold til huset. Da tækkeren mestrer dette, er denne type tag ikke kun forbeholdt ældre bygninger, men kan ligeledes lægges på moderne byggerier, der ønsker naturprodukter og det gode indeklima fra taget.