Maling – et overvældende udvalg

Der er rigtigt mange forskellige typer maling på markedet, så det er nemt at miste overblikket, når man skal ud og vælge. Se f.eks. bare, hvor meget der er at vælge imellem på et sted som malerlager.dk. Det gør det heller ikke lettere, at forskellige producenter kalder malingen noget forskelligt, selvom der er det samme i.

Maling indeholder grundlæggende 3 ting, og vi tager dem én efter én. Det første, der er i, er bindemiddel. Dette kan sammenlignes med lim, fordi det holder sammen på væske-blandingen, så den kan hænge fast på overflader. Det er også bindemiddel, som bestemmer glans og slidstyrke. Det næste, der er i, er opløsningsmiddel, som virker som fortynder. Uden den ville malingen være en alt for tyk masse, og malingen ville ikke fordampe under tørring. Den sidste ingrediens, der er i, er pigment, altså farvestoffet. Des mere farvestof, des bedre dækker hvert strøg med din pensel.

Fordi der er mere pigment i kvalitetsblandinger, dækker de bedre. Med andre ord skal der mere maling og flere lag til ved billige modeller, så besparelsen ved at købe billigt ender med at være mindre, end man måske skulle tro.

Akrylplast vs. akryd

Det er som regel maling af akrylplast, som bruges til maling indendørs. Faktisk er det så normalt at bruge denne maling, at den bare kaldes plastmaling. Grunden til, at man bruger lige netop denne form for maling, er fordi den for det meste er vandbaseret (man kan også få den med terpentin). Vandbaseret plastmaling er harmløst at have med at gøre, og ens redskaber kan rengøring med vand bagefter. Det er ikke længere tilfældet, at vandbaseret maling er mindre holdbart end terpentin-maling, selvom det bestemt var sådan engang.

Modsat denne type maling, finder man alkydmaling, som er baseret på terpentin og giver en hård og vandtæt overflade. Man bruger oftest denne maling på træ og metal, og det er rigtigt godt til vanskelige overflader. Men hvis man bruger det indendørs, kræver det åbne vinduer og døre, for terpentin er ganske usundt. Man er da også nødt til at bruge terpentin til at gøre sine redskaber rent med.

Mat eller blank?

Det er ikke kun et æstetisk valg at skulle vælge mellem blank eller mat maling. Det handler nemlig også men, hvor meget vedligehold, der kommer til at være bagefter. Blank maling kan tåle mere, slider mindre, afviser snavs mere effektivt og kan bedre holde til at få vand. Ulempen er dog, at denne maling har større krav til, hvilket underlag den kommer på – blank maling giver stor lysreflektion, og derfor bliver ujævnheder mere synlige. Når du kigger efter maling, står der på bøtterne et tal fra 0-90, som repræsenterer glans. 0 er helt mat, og 90 er ekstremt blank. (Skalaen går op til 100, men det er ekstremt sjældendt at se glans i højere faktor end 90).