Hvilken farve skal væggene have?

Alle, der står og skal have malet, har stået overfor problemet: Hvilken farve skal væggene males i? Det er der selvfølgelig ikke noget endegyldigt svar på, fordi smag og behag er noget individuelt. Det afhænger også af folks humør og generelle personlighed, men det kan også have noget at gøre med, hvilke udfordringer man står overfor i livet lige nu og her.

Ikke desto mindre er der alligevel nogle guidelines, og det skader aldrig at have lidt viden om et par af de generelle farver, og hvordan disse traditionelt bliver opfattet og påvirker os. Og hvem ved, måske finder du inspiration hen af vejen til, hvilken farve, dit rum skal have.

Rød

Rød er selvfølgelig kærlighedens farve, men mere hidsig rød symboliserer også forandring, spænding og aktivitet. Man ser nogle gange mørkerøde rum i stuer og selskabslokaler, fordi det kan udtrykke noget forfinet eller aristokratisk. Når den røde farve bliver lidt blidere, kan det signalere blidhed, sårbarhed og omsorg, og det er da også derfor, at småbørnsværelser tit bliver malet i lyserødt.

Foreslåede rum at male røde: børneværelset, stue, soveværelse.

Gul

Kraftig gul er tegn på energi, solens stråler, strøm og højt tempo, men man skal passe på, at farven ikke bliver for indtrængende. Alt efter ens humør kan et gult værelse give masser af energi og arbejdsomhed, men på de lidt mere stille dage kan gult virke udmattende, som om man skal leve op til energiniveauet. Kraftigt gult bruges bestemt ikke særligt tit som vægfarve. Mat gul er lidt en anden snak, men det er gået meget af mode, og man ser nu mest gul i ældre hjem.

Foreslåede rum at male gule: Motionsrum, bryggers, gangarealer.

Blå

Jo dybere den blå nuance bliver, jo tungere og mere indelukket bliver den. Dette hænger sandsynligvis sammen med farvenuancerne på himmel og hav -himlen er jo helt lyseblå, mens havet bliver mørkere og mørkere, jo længere man kommer ned. Af den grund virker lyseblåt luftigt og åbent, mens mørkeblåt virker tungt og indelukket – man kan jo have brug for begge ting, afhængig af ens humør.

Foreslåede rum at male blå: Soveværelse, børneværelse, Kælder, badeværelse

Grøn

Vi forbinder grønt med naturen, med harmoni og med optimisme, og i modsætning til gult er grøn mere tilbøjelig til at give energi og glæde uden at virke for indtrængende. En mørkere grøn virker beroligende og autoritær på en positiv måde, dog altid med et strejf af energi. Man skal male sine vægge meget mørkegrønne eller meget bleggrønne, før farven begynder at signalere ubehag eller give en trykkende atmosfære.

Foreslåede rum at male grønne: Stue, hobbyrum, gangarealer, badeværelse, køkken

Hvid

Hvid er den neutrale farve at male sine rum i, og det kan symbolisere renhed og åbenhed. Rent æstetisk lader hvid alle andre farver i rummet komme til sin ret, men man skal passe på med, at rummet ikke kommer til at virke for klinisk og hospitalsagtigt, hvis der ikke er noget farverigt at opveje med. Det var tanken bag hospitaler (før de blev mere farvestrålende), og det er tanken bag mange køkkener og badeværelser i de danske hjem i dag.

Foreslåede rum at male hvide: badeværelse, køkken, gangarealer, stue