Kan det betale sig at lave sig eget indbygningsskab?

Det korte svar er: JA selvfølgelig kan du det. Men hvis det er første gang du kaster dig ud i et Gør-Det-Selv projekt, så er det nok ikke den nemmeste opgave du har påtaget dig. Men lad dig nu ikke skræmme, der findes detaljerede fremgangsmåder for at lave sådan et skab, du kan blandt læse en her på bygselvviden.dk.

En af de fordele der klart taler for at du selv laver det, er prisen. Et Gør-det-Selv skab kan du gøre for under det halve af hvad du køber det for i butikken, og skulle du have en fagmand til at gøre det, så var du nok nærmere på det 3-4 dobbelte.

Et indbygningsskab har jo den fordel at det ikke er i vejen for dig, det skulle jo gerne være sådan at det er bygget ind i noget. Det er ikke et skab som tager noget ekstra plads fra dig. En anden god ting ved at lave et indbygningsskab selv, er at du selv kan designe det helt fra bunden af, og selv bestemme indholdet i skabet. Det er ikke alle butikker der tilbyder alle løsninger, og når du laver det selv, så er det kun din egen fantasi og for nogens vedkommende evner, der sætter grænserne for hvad du vil lave.

Nogle vil måske have en indbygget sektion til sko, andre vil mulighed for meget plads til bøjle-tøj, andre igen vil måske have et indbygget strygebræt. Mulighederne er mange, så læg hovedet i blød inden du går i gang, så ikke du skal fortryde dit projekt efterfølgende.

Noget af det som folk de frygter at lave, er dørene, da jo er dem som bliver den mest synlige del af projektet. Men det er nu ikke så svært at lave dørerne, og med lidt snilde kan du få dem til at se helt professionelle ud. Når først du har lavet dørene, så kunne det være en ide at sende dem til der kan sprøjtemale dem, på den måde får de den der helt skinnende finish, og så er der ikke mange der kan se forskel på hvem der har lavet det.

Selve indmaden, eller sektionerne i skabet, kan du jo også få malet. Husk altid lige at “brække” kanterne med enten en høvl eller en overfræser, det giver et meget pænere look at der ingen skarpe kanter er.

Når man skal lave sit eget indbygningsskab, så er det en vigtig ting at man har udstyret til at lave det. Her skal du bruge værktøj af forskellige slags, og det er rigtig dejligt at man har de rigtige ting, så du ikke står i en situation hvor du ikke kan lave den sektion du gerne ville have på grund af manglende værktøj.

Nogle af de værktøjer du skal bruge er:

  • Bordrundsav (Dyksav)
  • Skruemaskine
  • Borehammer
  • Retskinne/tømrevinkel
  • Overfræser (Høvl)
  • Tommestok og blyant

Nogle af disse værktøjer kan måske erstattes af et andet, men det er jo op til dig hvordan du vil lave det. Det vigtigste når man skal lave Gør-Det-Selv projekter er at man selv bliver glad for resultatet. Men husk at have tålmodighed, og tag dig god tid til at lave de forskellige snit du skal lave. Skævheder i snittene vil blive opdaget når du samler de enkelte sektioner. Det kan være en fordel at optage en kviklån i forbindelse med indkøb af materialer.