Det skal du vide, før du vælger klinge til byggeprojektet

Meget værktøj må lade livet tidligere end forventet, da det ganske enkelt ikke udnyttes efter hensigten. Værktøjet bliver brugt til opgaver, det ikke var tiltænkt, og anvendes på materialer, det ikke er egnet til. Oftest ses det med skæreværktøjer, der på kryds og tværs anvendes til træ, stål, aluminium, gasbeton, kraftigt træ og gips.

Haandvaerket

At tro samme klinge kan klare alle opgaverne er naturligvis for optimistisk, så her følger en kort guide til rundsavsklinger:

De fire mest almindelige klinger er fintandet til træ, grovtandet til træ, metalklingen og universalklingen.

Fintandet klinge til træ:

Skulle du nøjes med at komme én klinge i værktøjskassen, skulle det være denne. Den fintandede klinge til træ klarer skæreopgaver uden at flosse træet eller skade det på anden vis. Langt de fleste træopgaver, der kræver præcision og rene snit, løses med en fintandet klinge.

Grovtandet klinge til træ:

En grovtandet klinge er ofte standardudstyret på f.eks. en kap- eller geringssav. Det skyldes at denne type klinge arbejder godt selv under høje hastigheder, hvor den klare arbejdet uden problemer. Modsat den fintandet klinge giver denne type et mere opflosset snit. Det betyder også, at den er bedst til groft træ, der eks. skal efterarbejdes med høvl og sandpapir eller på andre maskiner.

Klinge til metalarbejde:

Selvom det er let at tro, en metalklinge kan klare alle opgaver, er det ikke tilfældet. Den er bygget til at save jern, og altså ikke blødt metal eller aluminium.

Du kan kende metalklingen på de firkantede tænder, der holder utroligt længe, såfremt du husker at bruge skæreolie, når du arbejder med denne klingetype.

Universalklingen:

Universalklingen er – som navnet antyder – skabt til flere opgaver. Vil du save rockwool og kunststoffer er dette et godt valg, ligesom den også er velegnet til blødt metal. Og ligesom med metalklingen kan du forlænge levetiden betragteligt ved at huske skæreolien.

Bemærk at mange håndværkere vil sværge til en type klinge, der er bygget til en type opgave, da f.eks. den fintandet klinge til træ skærer flottere end en universalklinge kan gøre det. Selvom noget kan anvendes bredt, er det ikke nødvendigvis den bedste løsning, men dog stadig et anvendeligt redskab i mangel på alternativer.

 

NB! Sørg for et stabilt underlag og evt. en rundsavsklinge med anti-vibration. Foruden at øge sikkerheden giver dette mere præcise resultater.