Hvilken tagdækning er bedst?

Står du og skal til at renovere dit tag eller måske bygge et helt nyt hus/sommerhus. I så fald kan du få hjælp til valget af din tagdækning ved at følge med i denne artikel!

Som du nok ved på det her tidspunkt, er der mange typer tagdækning. Så det store spørgsmål vil være, hvilken tagtype der skal vælges. Tagpap, Stålplader, Etinitplader, Cementtagsten, teglsten eller stråtag med videre. De overstående nævnte tagtyper er i hvert fald meget populære valg i de fleste danske hjem, og har også fordele på vær deres måde. Dette gælder både holdbarhedsmæssigt, prismæssigt og ikke mindst udseende mæssigt.

Som tommelfingeregel, hvis du står og skal udskifte dit tag, er det oftest en fordel at udskifte til samme tagdækning da tagkonstruktionen som oftest er bygget op til lige netop den tagdækning og dermed vil det alt andet lige også være billigere da det kræver mindre arbejdstimer for eventuelle håndværkere og samtidig i nogle tilfælde også færre materialer.

Tagdækninger

I dette afsnit dykker vi længere ned i de enkelte tagdækningstyper for at du forhåbentlig for større kendskab til de forskellige muligheder.

Tagpap

Tagpap bliver set og monteret i flere og flere danske hjem og dette skyldes ikke bare tilfældighederne, men en række grunde. Tagpap er ikke mindst en flot tagdækning, men også en god løsning på andre punkter da det er utroligt tæt og nemt at arbejde med. Nemt at arbejde med, gælder ikke kun dit eller jeres øjne når i skal acceptere udseendet, men i høj grad også for håndværkeren der skal montere det. Grundet den lettere montering for håndværkeren bliver det også til en billigere løsning end nogle af de andre tagtyper.

Teglsten

Teglsten er stadig den mest sete på danskernes tage og er som oftest også et ekstremt flot og æstetisk tag, hvis selvfølgelig det bliver vedligeholdt. Det bringer os så direkte til problemet. For JA teglsten er holdbart – men NEJ teglsten er ikke flot, hvis ikke det bliver spulet for alger og andre ting en gang imellem.

Du skal også være OBS på andre ting idet du vælger at benytte dig af en tagdækning som teglsten. Her bør du kigge på hvor i landet dit hus/sommerhus ligger. Dette skyldes ikke selve teglstenene, men undertaget der skal være, i det man vælger denne tagtype. Her kan man søge på DUKO og finde hvilken undertagstype der er optimal til der hvor du er.

Stålplader

Stålplader er som oftest set i sammenhæng med industribyggeri. Dette skyldes at det er ekstremt slidstærkt, men og ikke mindst, at det er meget hurtigt at montere. Dog vælger de fleste danskere dog ikke stålplader begrund af associationen med industrien. Hertil skal kommentaren dog knyttes til, at det faktisk kan være en æstetisk flot løsning. Dette afhænger ene og alene hvordan resten af huset er bygget op samt hvilke materialer der er brugt.

Stråtag

Stråtag som rigtig ofte er set i sommerhuse, er en holdbar løsning. Ikke nok med stråtag ser rigtig flot og hyggelig ud, så er det også et miljøvenligt tag. Dog har det dog også dens ulemper når man kigger på prisen og ikke mindst muligheden for besøg af dyr i form af rede dannelse.

Vær opmærksom på

Udover at være opmærksom på dine muligheder for tagdækning, er det faktisk endnu vigtigere, at du er opmærksom på reglerne og med reglerne menes der lokalplanen. I rigtige mange byer og nabolag er der nemlig bestemmelser for hvilken/ hvilke typer tagdækninger, farver og udtryk man skal indeholde sig. Få derfor tjekket op på den lokalplan du skal indordne dig, før du springer ud i at tro i har frit valg fra alle hylder og så bliver skuffet.

Prisen

Sidst men ikke mindst er prisen og dit budget også afgørende for valget af tagdækningen da det alt andet lige vil give nogle begrænsninger for dine muligheder. For at finde ud af hvad prislejet er skal du kigge på tagmaterialet. Dog er det endnu mere vigtigt, at du er opmærksom på prisen for monteringsarbejdet. Monteringsarbejdets omfang varier i høj grad efter hvilken tagdækning der vælges, grundet de forskellige slags konstruktionstyper. Få derfor læst op på eller rådført dig med en tømrer eller en byggesagkyndig der skulle vide noget om omfanget på monteringsarbejdet.

Mangler du alligevel penge til en ny tagdækning kan du finde et lån her.