Gode havemøbler kræver godt håndværk

Gode havemøbler hører med til et godt udeliv på terrassen og derfor er det afgørende, at man har de rette havemøbler. Godt håndværk er ligeledes en god investering så hvorfor gå på kompromis, hvis man kan få det kompromisløse?

 

csm_001_c6b72c9cf7

Hos XL-byg finder du ikke bare gode og flotte havemøbler – du finder også havemøbler udført i godt håndværk, moderne designs, matchende farver, høj kvalitet og god komfort. XL-BYG har borde og stole i mange forskellige materialer og størrelser. Du finder også liggestole, hængekøjer og loungemøbler til dig, som ønsker den rene afslapning ude i solen. Se udvalget af havemøbler her.

Hvilke materialer skal havemøblerne være i?

Der findes i dag en lang række forskellige materialer – nogen mere populære end andre. Det kan derfor være svært at orientere sig om alle de materialer, der i de seneste år er kommet på markedet for havemøbler. Herunder giver vi dig en lille kortfattet guide til både nye og gamle materialer:

Polywood – næsten bedre end ægte træ

Syntetisk plasttræ, også kaldt polywood, aintwood, nonwood eller artwood, er meget populært og skabt til havemøbler fordi det ligner rigtigt træ. Plasttræ er meget lettere end rigtigt træ og kræver dermed minimal vedligeholdelse. Havemøbler lavet i plasttræ afviser ligeledes fugt og mug og kan i det daglige blot vaskes med vand og sæbe.

Plyrattan – et sikkert valg

Et andet velkendt materiale, som også varmt kan anbefales til havemøbler, er Polyrattan eller flet. Det er vejr og UV-bestandigt og tåler derfor høje temperatursvingninger og kræver, ligesom det syntetiske plastræ, minimal vedligeholdelse. Gør materialet rent med en blød børste og sæbevand. Undgå brug af højtryksrenser og andre skrappe rengøringsmidler.

Akacie træ – stærkt og sikkert materiale

Akacie træ er en hårdfør træsort, som anvendes til malede og oliebehandlede havemøbler. Får overfladen revner, bør især malede havemøbler pudses med finkornet sandpapir og males på ny – ellers vil du opleve, at malingen vil skalle af. Møblerne gøres rent med sæbe og vand og opbevares frostfrit om vinteren.

FSC-mærket eucalyptustræ – et miljørigtigt valg, som gør en forskel

FSC-mærket eucalyptustræ er et sikkert og miljøvenligt valg til dine havemøbler. FSC har til formål at sikre verdens skove og de mennesker, der arbejder i og med skove. Materialet er produceret og designet til den danske sommertemperatur og efterbehandlet med olie, som forebygger revner og sprækker. Havemøbler, som er produceret eucalyptustræ og andet træ, skal huskes at efterspændes, så snart møblerne er tilpasset de nye omgivelser.

Tip til vinteropbevaring

Uden for sæson anbefales det, at du opbevarer dine havemøbler i et tørt og ventileret rum. OBS: Træmøbler må ikke tildækkes med plast herunder materiale som akacie træ, eucalyptustræ mm.

Vedligeholdelse af havemøbler

Det er vigtigt, at du vedligeholder dine havemøbler jævnligt. Det gælder især havemøbler af træ, som er særligt udsatte for vejr, vind og sol. Temperaturudsving og fugt kan få havemøbler af træ til at revne, hvilket gør det muligt for skimmelsvampe, alger og blåsplint at angribe træet. Du skal helst oliere dine havemøbler mindst 1 gang om året og gerne 2, hvis du vil undgå, at de bliver triste og påvirket af vejret.

Oplever du, at dine gamle havemøbler er grønne af alger eller lign., er det på tide at gribe ind. Udover at alger ser grimme ud, er de også direkte skadelige. Langt de fleste algeangreb kan klares med vand og sæbe, hvis muligt er en højtryksrenser helt ideel. Du skal dog være forsigtig med den kraftige vandstråle på mere sarte overflader som træ, da vandstrålen nemt kan resultere i flosset træ. Fjernes algerne ikke med vand, kan du med fordel bruge algedræber. Algedræber renser hurtigt og nemt dine havemøbler samtidigt med, at det beskytter din overflade fra nye algeangreb. Husk at bruge sikkerhedsudstyr herunder briller og handsker, når du arbejder med algedræber og andet kemi.

Benyt også gerne trærens til dine havemøbler. Ved hjælp af trærens kan møbler af ædeltræ blive som nye igen. Igen skal du huske, at bruge sikkerhedsudstyr som briller og handsker. Vær også opmærksom på omgivelserne, så du ikke bruger trærens på planter og buske.

Læs mere om haven og hvordan du bedst mulig gør-det-selv hos XL-BYG her.