Energioptimér din bolig – det er både godt for miljøet og din pengepung!

Går du ligesom mange andre og overvejer at energioptimere din bolig? -I denne artikel vil vi gennemgå, hvordan du nemt kan energioptimere din bolig, både til gavn for miljøet men også til gavn for din pengepung.

Hvorfor?

Disse tider bliver mere og mere miljøorienteret. Som du nok har hørt er den globale opvarmning et emne der bliver diskuteret på mange medier og generelt overalt i hele verdenen. Ved at lave nogle forbedringer, hvad enten det er forandringer lavet af dig selv eller forandringer lavet af håndværkere, vil det alt andet lige resultere i en mindskning af husets miljøpåvirkning men også en mindskning på regningerne du ellers plejede at betale.
Udover at mindske miljøpåvirkningen, vil det også gavne dig på nedenstående punkter:

  1. Bedre indeklima

I det væggene eller i hvert fald noget i dit hus bliver bedre isoleret, vil huset ikke være koldt og du vil opleve, at du slipper for følelsen af at noget trækker. Herudover er huset nemmere at varme op og også nemmere, at holde en konstant temperatur i, selvom vejret udenfor ændre sig markant.

  1. Større hus-værdi

At energioptimere din bolig vil også alt andet lige få værdien på dit hus til stige. Jo bedre miljømærkning desto højere værdi vil dit hus få. Så udover at du med en energirenovering vil spare på de variable udgifter kan det altså også være en investering, som du i sidste ende måske endda kan tjene på.

  1. Lavere varmeudgifter

Udover energiforbruget bliver lavere fra første dag energirenoveringen er færdig, vil varmeudgifterne også tilbagebetale sig selv over få år. Herudover udbetaler energiselskaberne også et energitilskud på baggrund af de optimeringer du udfører på huset (OBS -hvis du få søgt om dette energitilskud!)

Hvornår?

Som du nok ofte har hørt, er den bedste løsning at energioptimere huset fra starten, altså ved opførelsen af selve huset. Dog er der også mange muligheder for at energioptimere dit eksisterende hjem. En energioptimering vil være besparende i det lange løb og derved en god investering. Overvejer du at investere i en energirenovering af dit hus, kan du klikke ind på Monni.dk og læse mere!

Hvordan?

Lofter og tag

Lofter og taget siges at resultere i op til 30% af det samlede varmetab. Få derfor tjekket kravene og isoleringstykkelser i forhold til de forskellige slags isoleringsmaterialer du bruger. Bruges der eksempelvis Rockwool kan du google på den ”den lille lune” og finde hvad der anbefales til lige netop den tagkonstruktion hvori du skal til at efter isolere.

Vægge og vinduer

Ved at skifte fra u isolerede vægge eller dårlige vinduer til velisolerede vægge og gode vinduer, er der op til 70% at spare på varmeudgifterne. Igen kan du kigge efter isoleringstykkelser til den givende vægkonstruktion ved brug af Rockwool isolering på ”den lille lune”. Udover nye vinduer kan være med til at ændre husets æstetiske udtryk, kan udskiftning af vinduer også være med til at sparer dig op til 45% på varmeregningen (her er der kun taget eksempel i et typisk 60’er parcelhus). Skal du skifte vinduer kan det anbefales at få en vinduesekspert ud at kigge og komme med råd til, hvor, hvilke type vinduer skal sidde for, at udnytte solens energi, for både den udgående og indgående energi bedst muligt. Bestiller du dine vinduer igennem en leverandør vil denne konsultation ofte være en gratis serviceydelse fra deres side.

Installationer

Med installationer menes der ikke kun efterisolering af varmtvandsrør, men i højere grad en vægtning i forhold til rentabiliteten ved installering af solceller, varmepumpe eller det mest normale, altså modtagelse af fjernvarme. Tænker man udelukkende på miljøet vil installation af et hav af solceller være at foretrække. Dette skyldes selvfølgelig, at det er en løsning leveret af 100 % vedvarende energi. Dog kan det ofte være en stor investering og også ofte en for stor investering til at du vil finde det rentabelt. Alternativet med fjernvarme, som de fleste danske huse er opvarmet med, bliver i dag udvundet ved hjælp af mere og mere vedvarende energi. Eksempelvis er huse med fjernvarme leveret af energiselskabet Ørsted, ikke med til at forurene miljøet, da Ørsted leverer energi som udelukkende er udvundet på grøn energi, igennem vindmøller. Varmepumpen er ofte at foretrække i eksempelvis sommerhuse, dette skyldes også at man kan tænde og slukke for den.

 

Energirenover din bolig og oplev en investering som du fremover vil være tilfreds med!