Byg din egen carport

Byg din egen carport

Carporte kan blive meget dyre, hvis man skal have et professionelt tømrerfirma til at opsætte det for en. Det er langt billigere at lave selv, men hvor skal man starte? Du får en guide lige her!

Vær opmærksom på loven

Afhængigt af hvad man skal bygge, kan det være nødvendigt at søge om tilladelse hos kommunen. Hvis du bor i et rækkehus, skal du søge om tilladelse til at bygge noget, hvis det fylder over 20 kvadratmeter. Hvis du derimod bor i et fritstående hus eller i et dobbelthus, går grænsen først ved 35 kvadratmeter.

Carport som fritstående eller som tilbygning?

Noget af det første du skal tænke over, er, hvordan carporten skal opstilles: Skal det være fritstående, eller skal det bygges ud fra huset?

Hvis man ønsker at lave carporten som tilbygning, er det vigtigt, at man er opmærksom på, hvilken side på huset man vælger at tilbygge på. En carport kan skygge for rigtig meget lysindfald, så det kan være en god idé at bygge ud fra en side, hvor der ikke er mange vinduer.

Stolper: Det bærende element

Stolperne er det første, der opsættes, når man bygger en carport. Stolperne er de første, der indikerer størrelsen på din carport, så det er vigtigt, at du måler helt korrekt, før du fastsætter stolperne. Husk at måle diagonalt, så er du sikker på, at konstruktionen bliver lige. Når du har målt, hvor stolperne skal stå, skal de graves ned. Et stolpehul skal være omkring en meter i dybden og omkring 30*30 centimeter i bredden. Hæld grus i bunden af hullet, placer stolpen, hæld over med beton og afslut igen med grus. Hvis du vil gøre arbejde nemmere, kan du søge efter udlejning af minigraver – det vil spare dig for en del tid.

Tagkonstruktionen

Når det bærende element, stolperne, er placeret og fastgjort, skal remmen lægges oven på og fastgøres med en bræddebolt. Herefter skal alle spær (som du har afmålt efter remmen) monteres ovenpå remmen og fastgøres med et vinkelbeslag. Herefter monteres trapezpladerne, som du jo med fordel kan vælge i samme farve som husets tag.

Husk desuden at installere et nedløbsrør, så der ikke samler sig væske på toppen af carporten.