Stop skimmelsvampen i tide – skab et godt arbejdsklima

Når byggematerialer bliver leveret på arbejdspladsen og det hele går lidt hurtigt med at komme videre til de næste projekter, er det oftest nemt bare lige at lade materialerne stå der, hvor de bliver leveret.
Dette er dog det første skridt på vej mod skimmelsvamp.

Derfor er det vigtigt at spørge sig selv, om I opbevarer jeres byggematerialer korrekt. Hvis ikke I gør, kan I risikere at skabe den perfekte grobund for skimmelsvamp og et dårligt arbejdsklima.
Læs her hvordan I bedst sikrer jer mod den gustne svamp og dens bivirkninger.

Hvordan påvirker skimmelsvamp arbejdsklimaet?

Skimmelsvampen kan virke som en harmløs gæst at have på en arbejdsplads, da den ikke ser ud af meget. Hvis man arbejder i et miljø, hvor skimmelsvamp er præsenteret, vil man langsomt kunne mærke bivirkninger af det. Svampen er nemlig giftig for mennesker og dyr, og kan medføre symptomer som;

  • Koncentrationsbesvær

  • Hovedpine

  • Luftvejsinfektioner

  • Hukommelsessvigt

  • Nedsat immunforsvar

Symptomerne kan i værste fald medføre sygdom blandt medarbejdere, det er derfor vigtigt at håndtere materialerne korrekt. Her er mine bedste råd til, hvordan I forhindrer skimmelsvampen i at ødelægge arbejdsklimaet.

Få ryddet op på byggepladsen

Hvis jeres arbejdsplads har mange materialer, er det en god idé at få ryddet op, så der ikke ligger materialer og samler fugt.
Hvis først fugten har fundet vej ind i materialer, er det umuligt at få ud igen. Jeres arbejdsplads har et stort ansvar, når jeres byggematerialer skal ud til kunder og blive brugt. Hvis materialerne skal bruges til huse, er det ekstra vigtigt at opbevare materialerne korrekt. Hvis ikke materialerne bliver opbevaret korrekt, og der er skimmelsvamp i det, vil skimmelsvampen kunne sprede sig og udvikle sig i det nye hus, materialerne bliver brugt i. I risikerer dermed at skade større projekter og miste store summer penge på erstatning.

Få materialerne ind i tørvejr

Det danske vejr er utilregneligt. Få derfor dine byggematerialer ind i tørvejr når de ankommer. Skimmelsvamp er særlig begejstret for materialer, der kan udvide sig og gemme på en masse fugt, særligt træmaterialer og gipsplader. Sørg derfor for at materialerne er pakket ind ved ankomst, og tjek gerne om der er huller i emballagen, hvis der er, kan du ikke lade materialerne ligge udenfor, da vand vil kunne trænge ind under emballagen og ned i materialet. Når solen skinner, vil der dannes fugt under emballagen i materialet og det her der er god grobund for skimmelsvamp. Skimmelsvampen elsker fugtige miljøer og det er derfor vigtig at du får materialerne indendørs.

Hvad hvis uheldet allerede er sket?

Har I allerede skimmelsvamp på arbejdspladsen? Eller virker det hele bare en smule uoverskueligt og umuligt? Det kan være en god idé at få professionelle ud og fjerne skimmelsvampen. Fordelen ved at få professionelle ud og fjerne skimmelsvamp, kan være at svampen har ophobet sig steder, du ikke er klar over. Hvis du har mistanke om skimmelsvamp, kan det også være en god idé at få tjekket arbejdspladsen grundigt igennem. Hellere være på den sikre side, end at skulle ud købe nye materialer.

Derfor; få ryddet op og gjort rent omkring jeres materialer, hellere i dag end i morgen. Et godt arbejdsklima og et godt overblik over arbejdsredskaber og materialer er med til at sikre et godt arbejdsmiljø.