Få dit drømmegulv – afslib, afhøvl eller udskift


Har du lige købt et hus med et trægulv, der har set bedre dage? Så er det nu, du har muligheden for at få det gulv, du virkelig gerne vil have. Gulvet er toneangivende for hele dit hjems stemning. Et mørkt trægulv af tropisk træ skaber en helt anden atmosfære end et lyst gulv af nordiske trætyper som fyr og ask. Står du og skal vælge, hvilket gulv du skal have de næste mange år, måske resten af dit liv, er det vigtigt, at du gør dig nogle gennemtænkte overvejelser på forhånd.

Hvis gulvet er massivt

Fordi trægulvet i dit nye hus har set bedre dage betyder det naturligvis ikke, at det skal skiftes ud. Det kommer helt an på hvilket gulv, der er tale om og, hvor meget du vil ofre på gulvet. Hvis det er et massivt gulv, der ligger i huset, kan det ikke betale sig at skifte det ud. Medmindre det er virkelig medtaget kan en gulvafslibning få det flot igen. Er det medtaget og beskadiget eller fyldt med malerpletter og gammel fernis, kan en afhøvling klare ærterne. Så længe gulvbrædderen er massive, kan de nemlig klare at blive afhøvlet.

Hvis det er et lamelgulv

Er gulvet ikke massivt, men et lamelgulv – det vil sige, et gulv, der består af forskellige lag træ, der er lagt ovenpå hinanden og, hvor kun det øverste slidlag er af enten eg, ask, fyr mm. – kan man begynde at overveje muligheden af at skifte det. Men de fleste lamelgulve kan tåle at blive afslebet to gange, så hvis gulvet er et, du kan lide, kan du undersøge om det kan tåle en afslibning. Er gulvet slet ikke din stil kan du skifte gulvet. I forhold til et massivt trægulv er et lamelgulv noget billigere. Det fås i forskellige kvaliteter, som selvfølgelig afspejler prisen.

Du kan ændre gulvets farve

Uanset om det er et lamelgulv eller et massivt trægulv, kan du ændre på gulvets farve efter en afslibning. Hvis vel at mærke det er en lys træsort. Er det en mørk tropisk træsort, kan du ikke få det lyst. Men er gulvet lyst og du brændende ønsker dig et mørkt trægulv, kan du overveje muligheden af at få gulvet bejdset mørkt fremfor at skifte det. Det, du skal være klar over, er, at du ikke kan skifte tilbage til et lyst gulv uden at skifte gulvet ud.

Passer det med et mørkt gulv?

Så vælger du at bejdse gulvet i dit nye hus mørkt skal du være sikker på, at det er det, du vil have de næste mange år. Det mørke gulv passer bedre i nogle typer af huse end i andre og, det giver en noget mørkere stemning i rummene, så det vil være en god ide at kigge på billeder og måske om muligt besøge nogle, der har et mørkt trægulv. Du skal også overveje, om der kommer nok lys ind i huset til at kompensere for den mørke gulvflade.

Er du til et lyst gulv?

Vil du gerne have et lyst gulv, er der flere muligheder. Når gulvet er blevet afslebet eller afhøvlet alt efter gulvets tilstand, skal det efterbehandles. Ofte vil man starte med at give gulvet lud for at stoppe træets gulningsproces. Gør man ikke det, vil man ende med et gulv, der hurtigt bliver meget gult i tonen og mørkt, som 70’ernes trælofter. Ønsker du at gulvet bevarer en meget naturlig varm træfarve, kan du vælge at give det en naturolie eller natursæbe eller en klar lak. Vil du gerne have et meget lyst næsten hvidt gulv, kan du vælge at olie, sæbe eller lak skal være hvidpigmenteret. Det er en rigtig god ide at spørge en professionel gulvsliber om råd og vejledning, så du får gulvet lige, som du har drømt om.